Σύντομα αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης η προκήρυξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο είχε ολοκληρωθεί σε πρώτη φάση το 2013.

Με το πρόγραμμα αυτό επιδοτήθηκαν με κοινοτικά κονδύλια περί τις 40.000 κατοικίες στη χώρα μας για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της αντικατάστασης κουφωμάτων, της σκίασης, της θερμομόνωσης του κτιριακού φλοιού, της αντικατάστασης του λέβητα, της τοποθέτησης ηλιακού θερμοσίφωνα κλπ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το νέο πρόγραμμα θα είναι ίδιο με το προηγούμενο. Αυτό δεν χαροποιεί τον κόσμο του ξύλου, διότι:

Ζούμε μια περίοδο όπου η κλιματική αλλαγή και η εξοικονόμηση ενέργειας βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Οι αιρετικές απόψεις περί οικολογίας του Ντόναλντ Τράμπ δεν μείωσαν, αλλά απεναντίας εξύψωσαν ακόμη περισσότερο το οικολογικό ζήτημα στα μάτια της ανθρωπότητας.

Το ξύλο είναι το κατ’ εξοχήν φιλικό προς το περιβάλλον υλικό και έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Θα ’πρεπε και το δικό μας υπουργείο, στα πλαίσια του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» να δώσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων ισχυρότερα κίνητρα για να τοποθετήσουν ξύλινα κουφώματα ή να κάνουν ξύλινες εξωτερικές επενδύσεις τοίχων, δίνοντας στις συγκεκριμένες κατασκευές υψηλότερη επιδότηση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον» όλα τα υλικά έχουν ίση μεταχείριση. Αυτή η επιλογή όμως είναι σχήμα οξύμωρο (αν δεν είναι εντελώς παράλογη), γιατί επιδοτούνται, σε πρώτη φάση, ενεργοβόρα υλικά όπως το αλουμίνιο και τα πλαστικά για να γίνει, σε δεύτερη φάση, εξοικονόμηση ενέργειας!

Είναι φανερό ότι το εν λόγω πρόγραμμα χρειάζεται μια διόρθωση στο θέμα των ξύλινων κατασκευών, η οποία πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας θα προκαλέσει αύξηση κατανάλωσης του ξύλου στους εξωτερικούς χώρους, με αποτέλεσμα η παρουσία του ξύλου να μαλακώσει την παγερότητα που εκπέμπουν το μπετόν και τα άλλα κρύα υλικά, όπως αλουμίνιο, πλακάκια κτλ.

Επαναλαμβάνουμε σ’ αυτό το site: Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά της βιομηχανία, η χρήση ξύλου για τη δημιουργία ευχάριστου περιβάλλοντος στους κατοικημένους χώρους, με οικολογική αισθητική, είναι μια στρατηγική επιλογή ανάπτυξης με μεγάλη σημασία.

Σημειωτέον, η χρήση ξύλου είναι μια επιλογή με ελάχιστα αυξημένο κόστος σε σχέση με τις καθιερωμένες επιλογές, αλλά προσκρούει στα πανίσχυρα στη χώρα μας μεγάλα, μικρά και ευρέως διαδεδομένα συμφέροντα του μπετόν και του αλουμινίου.

Αποτύπωμα άνθρακα

Ας δούμε τι είναι το αποτύπωμα του άνθρακα, το οποίο αγνοεί θεληματικά το υπουργείο Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Αποτύπωμα του άνθρακα ενός υλικού ή προϊόντος είναι το μέγεθος του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια του κύκλου της ζωής του, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της χρήσης και της τελικής απόρριψής του, κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Η χρήση ξύλου από διαχειριζόμενα βιώσιμα δάση είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσουμε το αποτύπωμα του άνθρακα των οικοδομικών κατασκευών.

Χάρη στη φωτοσύνθεση, για κάθε 1 κυβικό μέτρο παραγόμενου ξύλου, τα δέντρα κατακρατούν 1 τόνο διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και εκπέμπουν 0,7 τον. οξυγόνου.

Ο άνθρακας αποθηκεύεται στο ξύλο, καθώς και στα προϊόντα του ξύλου, όπως έπιπλα και άλλες ξύλινες κατασκευές, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Επιστρέφει στην ατμόσφαιρα μόνο όταν καούν.

Έτσι, για κάθε κυβικό μέτρο ξύλου που χρησιμοποιούμε αντί άλλων οικοδομικών υλικών, γλιτώνουμε περίπου έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα(CO2), το οποίο είναι το κυρίως υπεύθυνο αέριο για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την ανησυχητική αλλαγή του κλίματος

Πέρα από τη φιλικότητα προς το περιβάλλον του ξύλου ως πρώτη ύλη, τα ξύλινα κουφώματα είναι και τα πλέον αποδοτικά από την άποψη της εξοικονόμησης ενέργειας. Η χρήση ξύλου είναι ο πιο ανταγωνιστικός τρόπος για να επιτύχουμε υψηλή θερμική απόδοση των κτιρίων.

 

Πηγή: xyloepiplo.gr

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ-ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Περιοχές συνεργασίας

Νησιά Αιγαίου | Νησιά Ιονίου | Αττική | Μαγνησία